POKLIČITE 090 3213

in izberite področje svetovanja:
1 za Pravni nasvet, 2 za Davčni nasvet, 3 za Detektivski nasvet
Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure
2,16 €/min za klice iz omrežja A1. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

 • in izberite področje svetovanja:
  • 1 za Pravni nasvet

  • 2 za Davčni nasvet

  • 3 za Detektivski nasvet


 • 95% klicev rešimo takoj
 • večina klicev traja manj kot 3 minute
 • anonimnost zagotovljena
 • 100 % strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!


Delo v LJ za švicarsko firmo

Delo v LJ za švicarsko firmo

Delovno pravo |

VPRAŠANJE

Spoštovani,

ponudila se mi je priložnost, da zamenjam službo, delala bi v Ljubljani kot “liaison officer” (“uradnik za zvezo” oz. svetovalka) švicarskega podjetja, po vsej verjetnosti za nedoločen čas. Gre za delo na računalniku, ki bi ga opravljala v LJ za to švicarsko firmo, ki nima podružnice v LJ. Kakšne možnosti imam v tem primeru:

a) Ali se registriram kot uslužbenka (zaposlenka) te švicarske firme in predložim pogodbo s švicarsko firmo pristojnim institucijam v LJ? Katerim institucijam? Če bi bila zaposlena v švicarski firmi, delala pa bi v LJ, potem bi morala švicarska firma verjetno v Švici plačati tudi neke dajatve iz moje plače in na plačo? Kako bi se to izvedlo na način, da bi švicarska firma imela čim manj dodatnih stroškov glede mojega dela? Ali pa zadostuje, da imam pogodbo s švicarsko firmo za to delo in me ne rabijo zaposliti?

b) Ali moram ustanoviti podjetje (s.p., d.o.o., …?) za tako delo za švicarsko firmo, ali pa to delo lahko opravljam brez svojega podjetja v LJ? Če mi ni potrebno ustanavljati firme v LJ, ali mi lahko švicarska firma plača še posebej za stroške, ali pa mora stroške vključiti v moj honorar?

c) Kako bi plačevala prispevke od plače / honorarja v primeru, da mi ni treba ustanoviti svoje firme?

d) Koliko mora biti švicarska firma vpletena glede dokumentacije in kakšne / katere dokumente je potrebno urediti v Švici in v Sloveniji?

e) Če mi ni treba ustanoviti svoje firme v LJ, ali mi lahko švicarska firma nakaže celotno plačo / honorar in stroške na moj osebni bančni račun, jaz pa od tega sama plačam prispevke? Ali moram plačati od tega zaslužka (plača / honorar plus stroški) tudi DDV državi? Ali potem sama plačujem akontacijo dohodnine mesečno in letno prijavim dohodek? Ali od letnega dohodka lahko odštejem stroške?

f) Kakšne dokumente je potrebno urediti in kakšen je proces, če sprejmem ponudbo švicarske firme?


ODGOVOR

Glede na obsežnost vaših vprašanj vam odgovarjamo le, katera bi bila (pa to ni nujno) najboljša možnost za vas, glede sodelovanja...
Celotna vsebina je brezplačno na voljo registriranim uporabnikom!


Napišite komentar