POKLIČITE 090 3213

in izberite področje svetovanja:
1 za Pravni nasvet, 2 za Davčni nasvet, 3 za Detektivski nasvet
Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure
2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

 • in izberite področje svetovanja:
  • 1 za Pravni nasvet

  • 2 za Davčni nasvet

  • 3 za Detektivski nasvet


 • 95% klicev rešimo takoj
 • večina klicev traja manj kot 3 minute
 • anonimnost zagotovljena
 • 100 % strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Delovno pravo

Vse v zvezi z delavnimi razmerji, pogodbami o zaposlitvi, pogodbami o delu, upokojitvi, varstvu delavcev ipd.

Letni dopust in regres
Lani smo zaposlili delavko za obdobje enega leta in sicer od 2.8.2018 do 2.8.2019. Po treh mesecih zaposlitve je delavka odšla na porodniški dopust, pred tem pa je že izkoristila sorazmerni del dopusta kolikor ga ji je pripadalo za leto 2018. Za leto 2018 smo ji tudi že izplačali sorazmerni del regresa. Zanima pa nas, ali ji, glede na to, da je v porodniški že do decembra 2019, pripadata letni dopust in regres tudi za leto 2019. Hvala za odgovor. ..

Izplačilo neizkoriščenega dopusta
Delodajalec mi je odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Ostalo mi je še 15 dni neizrabljenega dopusta. Ko sem ga povprašal o tem, mi je rekel, da ga pri njem ne bom mogel koristiti, izplačila za neizkoriscen dopust pa mi tudi moče dati. Ali je to pravilno? ..

Krajši dopust zaradi polovičnega delovnega časa
Zaposlen sem za polovični (4 urni) delovni čas. Zanima me, ali mi lahko delodajalec zato odredi toliko manjši dopust in ali lahko letni dopust izrabim v urah in ne v dnevih. Hvala za odgovor. ..

Odpravnina pri prenehanje pogodbe za določen čas
Pozdravljeni! Bil sem zaposlena za določen čas enega leta, zaradi nadomeščanja delavke, ki je bila na porodniškem dopustu. Ali mi pripada odpravnina po poteku pogodbe? ..

Ali se višino plač lahko ureja v splošnem aktu?
Smo podjetje, ki zaposluje več delavcev. Zanima nas, ali lahko področje plač (višino, način in obdobje izplačevanja itd.) uredimo v internem splošnem aktu. ..

Višji stroški za prevoz na delo
Spoštovani! Že tri leta sem zaposlen pri svojem delodajalcu v Ljubljani, kjer sem tudi ves čas opravljal delo. Dva meseca nazaj pa me je delodajalec razporedil na delovno mesto v Kranj. Receno je bilo, da bo to začasno, a se je izkazalo, da bo kar za stalno. Problem pa je, ker mi ne obračunava stroškov prevoza na delo. Ali je to prav in kaj lahko storim? ..

Izplačilo plače v bonih
Spoštovani, Ali mi mora delodajalec vedno izplačati celotno plačo v denarju (oziroma jo nakazati na moj bančni račun), ali pa mi lahko del plače izplača tudi v bonih? Kaj pa regres za letni dopust? ..

Podatki za obračun plače
Zanima me, katere podatke mora vsebovati obračun plače in najkasneje do kdaj mi ga mora delodajalec izročiti. In kaj, če mi plače, ki mi jo je obračunal, še ni izplačal? ..

Ali se priprava na delo šteje v delovni čas
Spoštovani! Delam v industriji. Vsakdanje priprave na delo in že sam prihod na delo mi vsak dan poberejo kar nekaj časa. Ali se mi ne bi moral tudi čas prihoda in priprave na delo vštevati v delovni čas?   ..

Koliko mi pripada počitka med delom
Pozdravljeni, zanima me glede pravice do počitka med dvema delovnima dnevoma (koliko mi pripada) in ali drži, da imam pravico do enega prostega dneva na teden? Ali lahko od delodajalca zahtevam, da imam vsako nedeljo prost dan?   ..