pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Vdova brez otrok napisala oporoko skrbniku

Vdova brez otrok napisala oporoko skrbniku

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Že leta skrbim za ostarelo gospo. Pred kratkim mi je zato v ročno napisani oporoki zapustila vse svoje premoženje. Nima otrok in je vdova. Ima samo nečakinje po moževi strani. Po moževi smrti je vse imetje pripadlo njej. Tudi njena sestra je vdova in brez otrok.

Zanima me, ali so po njeni smrti po zakonu do nujnega deleža upravičene njene nečakinje in ali je oporoka, ki jo je napisala sama, sicer ročno, a brez prič, sploh veljavna. Oporoka je tudi brez datuma.


ODGOVOR

Spoštovani!

Glede nujnega deleža velja, da so do le tega upravičeni zapustnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in zakonec. Nujni dediči so lahko tudi dedi in babice ter bratje in sestre zapustnika a le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

V konkretnem primeru torej lahko pride v poštev kot nujni dedič le sestra zapustnice, vendar le v primeru, če je trajno nezmožna za delo in nima potrebnih sredstev za življenje. Nečakinje po pokojnem možu zapustnice kot nujni dediči ne pridejo v poštev.

Oporoka, ki jo je zapustnica napisala in podpisala lastnoročno, četudi brez prič pa je veljavna. Tudi, če v njej ni naveden datum, kdaj je bila napravljena.