pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 22.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Pravica do nujnega deleža ...

Pravica do nujnega deleža ...

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me kakšne so moje pravice v zvezi z nujnim deležem.Starša sta se ločila,ko sem bil še otrok.Moja mati se je takrat odpovedala vsekakršni preživnini zame na lastno željo.Sedaj sem star 31 let,oče se je medtem ponovno poročil in ima enega otroka,svojo hišo itd.

Skratka zanima me ali imam kakršnekoli pravice,naj si bo do nujnega deleža ali česarkoli podobnega?Ali /če nujni delež lahko zahtevam šele po njegovi smrti?Kako je z nujnim deležem,če oče vse svoje premoženje prepiše na svojo ženo oz.ga proda,ali v tem primeru tudi tega ne morem uveljaviti?

Hvala vam za vaše odgovore in nasvet

lp.


ODGOVOR

Kot zapustnikov potomec ste upravičeni do nujnega deleža, ki znaša eno polovico vašega zakonitega dednega deleža. Nujni delež lahko zahtevate šele po zapustnikovi smrti, do njega pa ste upravičeni tudi, če oče premoženje podari svoji ženi. Če bi oče vse premoženje prodal in ob smrti ne bi imel ničesar, nujnega deleža ne bi mogli uveljavljati (razen, če bi npr. prodal svoji ženi, ki bi premoženje kupila z denarjem, ki ga je zaslužila z delom v času trajanja zakonske zveze z očetom).