pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Izpodbijanje oporoke

Izpodbijanje oporoke

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me, v primeru napisane pismene oporoke pred pričami, oporočitelj zapušča polovico svojega deleža stanovanja svojemu prvemu sinu in ali lahko drugi sin oporoko izpodbija, oz, kaj to pomeni na samem dedovanju? Ali lahko drugi sin "nagaja" in se ne strinja s prodajo stanovanja, oz. se ne želi izseliti, (ker druga polovica stanovanja je napisana na drugega sina), da se lahko izplača delež prvemu sinu, na katerega je bila napisana oporoka?(polovica stanovanja)

hvala lepa za odgovor in lep pozdrav


ODGOVOR

Vsaka oporoko je mogoče izpodbijati pred sodiščem, vendar so razlogi za izpodbijanje zelo omejeni in težko dokazljivi (npr. da je bil zapustnik prisiljen v oporoko oziroma, da se ni zavedal svojih dejanj….). V kolikor uspete pred sodiščem dokazati, da je oporoka neveljavna, bo nastopilo zakonito dedovanje.

Iz vprašanja ne izhaja, na kakšni podlagi je drugi sin dobil lastninsko pravico na stanovanju.

Če jo je dobil z neodplačnim pravnim poslom (darilo), je bil s tem že dedno odpravljen in nima možnosti zahtevati karkoli več. Če pa jo je dobil z nakupom od tretjega (in za ta nakup tudi sam zagotovil sredstva) pa ima možnost pri dedovanju uveljavljati nujni delež.

Nagajanje je sicer možno, vendar se na dolgi rok neizplača. Vsak solastnik ima namreč možnost, da preko sodišča zahteva, da se stvar razdeli. V tem primeru lahko pride do izplačila enega od solastniških deležev (po ceni, kot jo preko izvedenca določi sodišče), ali pa v skrajnem primeru do prodaje stanovanja in razdelitve kupnine.