pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Dedovanje po mami in očetu

Dedovanje po mami in očetu

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Moj oče Marjan je bil v preteklosti v zakonski zvezi z gospo Majo, s katero sta se ločila po 18.letih skupnega življenja. V zakonski zvezi je bil rojen tudi sin Gašper (ob razvezi je bil že polnoleten). V sami zakonski zvezi je bilo pridobljeno tudi stanovanje (kredit je izplačeval samo Marjan). Bivša žena Maja je v ločitvenem zahtevku zahtevala samo stanovanjsko pravico, ki jo je tudi dobila, ker je skrbela za sina Gašperja. (Kasneje se je Maja odselila k svoji mami in od takrat živi sin Gašper sam v stanovanju).V ločitvenem postopku ni bilo nobene zahteve po delitvi premoženja (torej delitvi stanovanja, da bi vsaj bivši zakonec dobil 50%). Torej edini lastnik stanovanja je Marjan.Marjan je po ločitvi pristal v izvenzakonski zvezi z gospo Katarino in v tem zakonu sem bila rojena tudi jaz Naja.Minilo je 31 let od ločitve mojega očeta Marjana in njegove bivše žene Maje. Maja je umrla nekaj časa nazaj.

Sedaj me pa zanima sledeče:- Gašper želi dati v zapuščinsko 50% vrednosti stanovanja, katerega lastnik je oče Marjan (ki je še živ), ker misli, da lahko dobi delež po materi Maji, katera ni pravnoformalno nikoli zahtevala svojega deleža. Lahko to stori?

- Kako je mogoče, da sin zahteva 50% delež po materi, ki je umrla, če se ona sama ni nikoli izjavila svoje volje po razdelitvi stanovanjskega premoženja?(Kako je mogoče posthumno zahtevati nekaj, kar bi lahko zahtevala mama?).-

Je sploh možno po 31.letih zahtevati nekaj, kar bi lahko bilo urejeno že v samem ločitvenem postopku? Predvidevam, da se je Maja(bivša žena), s tem ko ni izjavila svoje volje, temu delu (torej 50% stanovanja) odrekla. (Kdor molči , ko bi moral govoriti, se zdi, da pritrjuje – torej je Maja ob ločitvi potrdila, da je bivši mož Marjan popolen in edini lastnik stanovanja).- Naj še enkrat poudarim da je oče Marjan še vedno živ in se mi zdi nekako absurdno, da lahko brat Gašper zahteva 50% vrednosti stanovanja, ki pravnoformalno ne pripada mami, ampak samo ŽIVEMU OČETU!

- pa še to: oče ni imel nikoli nič od tega stanovanja, 30.let ga je uživala bivša žena in sin.


ODGOVOR

Po pregledu vašega vprašanja ugotavljamo, da zahtevate konkretne odgovore, zaradi česar bi bilo vsekakor potrebno proučiti celotno zadevo. Hvala za razumevanje.