pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Odpoved dednega deleža

Odpoved dednega deleža

Dedno pravo |

VPRAŠANJE

Zanima me, kaj konkretno moram storiti, če se želim odpovedati dednemu deležu od stanovanja, ki je last mame, v korist bratu.

Ali je treba kaj plačati?

Nada S.


ODGOVOR

Spoštovana !

Dednemu deležu se je moč odpovedati na več načinov.Tudi preden do dedovanja sploh pride. Iz vašega vprašanja ni razvidn oali gre že za dedovanje ali z bratom želita te zadeve urediti še za življenja vaše matere.

Če gre za dedovanje v zapuščinski razpravi, potem je dovolj, da pred sodiščem jasno izrazite voljo, da se odpovedujete dednemu deležu nastanovanju, ki je predmet zapuščinske razprave. V tem primeru stanovanje v celoti preide v last brata, stroški pa ostanejo isti t.j.za samo zapuščinsko razpravo.

Drugače je, če želite svoj dedni delež na stanovanju na brata prenesti že za časa življenja vaše matere. V tem primeru boste morala do odvetnika, ki bo pripravil ustrezno pogodbo. Le-to boste tudi notarsko overila. V tem primeru pa boste morala (vi sama ali brat) plačati stroške odvetnika in notarja. Tem stroškom se je moč izogniti z oporok omatere, ki stanovanje že za časa življenja v oporoki nameni bratu, vi pa v zapuščinski razpravi temu ne nasprotujete oz. ne zahtevate nujnega deleža.

Vsekakor pa vam v tem drugem primeru svetujemo, da stopite do odvetnika, ki vam bo s svojim svetovanjem prihranil čas in stroške.