temno

Prodaja plina v tujino

VPRAŠANJE

Spoštovani

Imamo pridobljeno licenco za proizvodnjo, trgovanje in distribucijo tekočih goriv. Prav tako imamo pridobljeno licenco za opravljanje mednarodnih prevozov.Naša želja je ponuditi UNP (za ogrevanje) in plin v jeklenkah na avstrijski trg.

-Ker imamo distribucijske cisterne, nam je zanimivo vršiti prodajo in dostavo tudi avstrijskim kupcem

– Ker smo v pogovoru o širitvi prodaje jeklenk z UNP (za gospodinjstva) nas zanima možnost prodaje jeklenk iz skladišča v Sloveniji, direktno osebam, katere so DDV zavezanci ali pa fizičnim osebam v Avstriji

Zanima nas, kako je v obeh primerih z DDV-jem in trošarino oziroma ali je potrebno ustanoviti podjetje v Avstriji preko katerega bi se vršila prodaja.Ker ne želimo postaviti dvoumnega vprašanja, bomo le tega nekoliko precizirali oziroma dopolnili podatke

.A) Prodaja UNP (utekočinjen naftni plin) v cisternah končnim kupcem (fizične in pravne osebe)bi se vršila iz Slovenije s slovenskimi distribucijskimi cisternami, katere imajo vsa potrebna EU dovoljenja

B) Prodaja plinskih jeklenk polnjenih z UNP (za gospodinjstva in industrijo) prodaja prav tako pravnim in fizičnim osebam iz distribucijskega skladišča v Sloveniji, ter s slovenskim voznim parkom.

V pojasnilo povemo, da bomo imeli v Sloveniji tudi klicni center, iz katerega bomo kontaktirali naročnike, obenem pa prejemali naročila. ker smatramo, da je zaradi liberalizacije trga in EU kot take dovoljeno vršiti omenjeno prodajo brez dodatnega distribucijskega GMBh podjetja v Avstriji, vas sprašujemo ali je temu tako, oziroma kakšno je vaše mnenje. 

ODGOVOR

Za obračun DDV od dobave plinajo veljajo enaka pravila, kot za ostale dobave blaga:

Če je kupec fiziča oseba

:iz Slovenije: DDV se obračuna

iz EU: DDV se obračuna – Ob tem je potrebno upoštevati tudi vrednostno omejitev. Če skupni znesek dobav v eno državo članico (npr. Avstrijo) preseže zakonsko določen znesek, potem se mora dobavitelj registrirati za DDV v Avstriji in obračunavati DDV pod avstrijsko ID številko. Vrednostno omejitev postavi vsaka država članica posebej, v Avstriji znaša 100.000 EUR. Pri tem se upošteva vse dobave blaga osebam, ki niso davčni zavezanci.

iz tretje države: se ne obračuna, če imate EUL (enotno carinsko listino, ki potrjuje izvoz), drugače ga je potrebno obračunati. Zaračunate DDV, potem se račun potrdi na carini in lahko refundirate DDV.

Če je kupec pravna oseba:

iz Slovenije: DDV se obračuna

iz EU: v kolikor ima kupec veljavno VAT ID No. se DDV ne obračuna, sicer pa se.Lahko pa se pojavi tudi naslednji primer:

če kupec ni DDV zavezanec in njegove pridobitve blaga znotraj Skupnosti presežejo vrednostno omejitev (Avstrija 11.000,00 EUR/leto), se mora kupec registrirati kot majhen davčni zavezanec (ponavadi je to ID številka s predpono – npr. P____). V tem primeru bo kupec dolžan predložiti avstrijsko ID DDV št. in slovenski dobavitelj na računu ne bo izkazal DDV – obdavčitev po sedežu prejemnika blaga. Dolžnost registracije za DDV in predložitev te številke dobavitelju je seveda na bremenu prejemnika blaga, ki pozna skupno vrednost njegovih pridobitev znotraj skupnosti. Po mojem mnenju morate biti na to pozorni le v primeru, če boste kupcu sami dobavil blago v znesku, ki presega vrednostni limit.

iz tretjih držav: ne glede na obliko podjetja se DDV ne obračuna, če imate EUL (enotno carinsko listino, ki potrjuje izvoz) 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share