temno

Plačilo DDV pri prevozu blaga

VPRAŠANJE

Pošiljam vam vprašanje na katerega ne najdem odgovora.

Zadeva ddv

Naročnik-nerezident iz Bosne naroči prevoz blaga iz Italije v Slovenijo. Blago se v Sloveniji raztovori. Račun pa pošljemo Naročniku v Bosno in Hercegovino. Vprašanje je ali mu zaračunamo ddv ali ne.?Prosim tudi za člene zakona kateri govorijo.

ODGOVOR

Pojasnilo DURS, št. 42601-10155/2005, 2. 12. 2005Zakon o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 25/05-UPB3; v nadaljevanju: ZDDV) ureja vračilo DDV davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v Sloveniji, v 54. členu.

Na podlagi prvega odstavka 54. člena ZDDV ima davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, ob pogojih, določenih s tem zakonom, pravico do vračila DDV,zaračunanega za storitve ali za premičnine, ki so mu jih dobavili drugi davčni zavezanci na ozemlju Slovenije, ali zaračunanega ob uvozu blaga v Slovenijo.

Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, ima pravico do vračila DDV, če v predpisanem obdobju ni opravil prometa blaga oziroma storitev, za katerega velja, da je bil opravljen v Sloveniji, razen:

-prevoznih in s prevozom povezanih storitev, za katere velja oprostitev v skladu s5. točko 28. člena, z 31. členom ali s prvim odstavkom 32. člena tega zakona;

-storitev,od katerih mora v skladu z 2. točko 12. člena tega zakona DDV plačatiizključno oseba, kateri so bile storitve opravljene.

Iz tega izhaja, da je v primeru opravljenih storitev prevoza v mednarodnem prometu nerezidentu potrebno zaračunati DDV, le da naročnik nima pravice do povračila le-tega.

Obrazec za vračilo DDV tuji pravni osebi :http://www.mf.gov.si/slov/dav_car/pravilnik_DDV/Priloga-V-ZahtevekzavraciloDDV.pdf

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share