pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Ali lahko obdržim najdeno verižico?

Civilno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Na ulici pred hišo sem našel zlato verižico. Mislim, da je kar precej vredna. Verjetno jo je nekdo izgubil. Ali jo lahko obdržim?


ODGOVOR

Spoštovani!

Na splošno velja, da na premičnini, ki je brez lastnika, pridobi lastninsko pravico tisti, ki stvar vzame v posest z namenom, da si jo prilasti. Verižica bi bila brez lastnika, če bi jo lastnik zavrgel z namenom, da opusti lastništvo (t.i. derelikcija). Sklepamo pa, da verjetno ni šlo za takšno situacijo in je lastnik verižico le izgubil. V tem primeru on ostaja še naprej lastnik verižice. Verižica torej ni brez lastnika.

Verižico ste našli in nad njo sedaj izvršujete posest. O tem bi bili dolžni takoj obvestiti njenega lastnika, če bi ga poznali, ali pa osebo, za katero bi utemeljeno menili, da je upravičena do prevzema verižice.Če teh oseb ne poznate, ste najdbo dolžni prijaviti na policiji. Policija bo verižico lahko prevzela v hrambo ali pa jo pustila v hrambi pri vas.Po poteku enega leta od prijave policiji ali obvestila lastniku oziroma osebi upravičeni za prevzem, boste nad verižico pridobili lastninsko pravico vi.