pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Izvršba

Izvršba

Civilno pravo |

VPRAŠANJE

Leta 1995 naj ne bi plačala računa za 28.060 sit. Aprila sem prejela sklep o izvršbi v vrednosti 1.580 eurov. Ali lahko obresti in sodni stroški toliko presežejo glavnico? Koliko mi lahko mesečno trgajo od plače?

Hvala za odgovora in lep pozdrav


ODGOVOR

Spoštovani,

sicer niste napisali, kdaj je vtoževana terjatev zapadla v plačilo, vendar iz vašega vprašanja sklepamo, da je bilo to v letu 1995. To pomeni, da za tek zakonskih zamudnih obresti od stroškov in glavnice ni omejitev in da zato zakonske zamudne obresti od glavnice in stroškov lahko presežejo višino glavnice in stroškov. Obresti tečejo, dokler ne pride do poplačila.

Na drugi del vprašanja odgovarjamo na splošno, saj ne poznamo višine vaše plače, zato boste konkretne številke morali izračunati sami. Na plačo se lahko seže  do dveh tretjin, vendar tako, da vam ostane najmanj znesek v višiniminimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če preživljate druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za vas in vaše družinske člane oziroma osebe, ki ste jih dolžni preživljati po zakonu.