pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?Ustavni spor

Ustavni spor

Civilno pravo |

VPRAŠANJE

Pozdravljeni.

Zanima me kako in kdo lahko sproži ustavni spor, v kolikor na odločbi o zavrnitvi brezplačne pravne pomoči piše, da pritožba ni možna da se lahko sproži le ustavni spor?

Zadeva je sledeča, sin je po materi podedoval nepremičnino v kateri ima tudi sam stalno prebivališče, na to nepremičnino je mati že pred leti podpisala hipoteko kot porok za svojo nečakinjo ( svoj delež ) katera pa ni odplačala vse hipoteke, sedaj je že tako daleč da gre hiša že na dražbo oz. da je upnik to dejanje predložil sodišču. Kaj lahko mi naredimo da do tega ne pride? In v primeru da do tega vseeno pride, kaj lahko potem naredimo ko bomo že ob hišo ?

LP

Sonja


ODGOVOR

Zoper odločbo o zavrnitvi brezplačne pravne pomoči lahko prosilec sproži upravni spor pred upravnim sodiščem in sicer tako, da vloži tožbo v kateri navaja in dokazuje, da izpolnjuje pogoje za odobritev brezplačne pravne pomoči.Hipoteka pa preneha z izbrisom iz zemljiške knjige, ki se lahko predlaga, v kolikor je dolžnik odplača dolg ali če osnovna terjatev preneha ali če se upnik odreče hipoteki...

Mogoč je torej dogovor z upnikom, ki bo verjetno vključeval poplačilo terjatve (vsaj delno).Na poroka, ki plača upnikovo terjatev pa preide ta terjatev z vsemi morebitnimi ostalimi stranskimi pravicami in jamstvi. Torej je mogoče zahtevati vse kar je bilo plačano neposredno od dolžnice.

Odvetniška pisarna Carmen Dobnik in odvetniki