pravni telefon

POKLIČITE PRAVNIKA NA
090 3213

Vsak dan od 07.00 do 21.00 ure

2,71 €/min za klice iz omrežja Telekom. Za klice iz drugih omrežij ceno določa Vaš operater. Splošni pogoji

  • 95% klicev rešimo takoj
  • večina klicev traja manj kot 3 minute
  • anonimnost zagotovljena
  • 100% strokovnost, v nasprotnem primeru vam strošek klica povrnemo!

Potrebujete pravni nasvet po emailu?


Civilno pravo

Vse v zvezi z obligacijami in obligacijskimi razmerji, pogodbami, pravdnim postopkom

Rastlinjak ob sosedovi meji
Prosim vas za pojasnilo glede meje med kmečkima zemljiščema. Ob sosedovi meji sem postavil rastlinjak 16,0 x 12,5 m (1m od meje). Soseda sprva ni nič motilo konec lanskega leta pa ga je začel rastlinjak motiti - zahteva, da ga umaknem (verjetno zaradi zdrsa snega - nič ne reče zakaj). Jasno mi je, da sneg ne sme zdrsniti na njegovo zemljo (objekt je na meji), pa vendar mi deluje vse skupaj malo smešno. ..

Stave in tožba, če ne želite plačati
S sosedom sva stavila, da bo slovenska košarkarska reprezentanca letos prišla v finale. To se ni zgodilo in sem stavo izgubil. Ali me sosed lahko iztoži, če mu ne plačam. Priča stavi je bil neki drugi prijatelj. ..

Zastavitev stvari za zavarovanje poplačila dolga
Dolžnik mi je za zavarovanje svojega dolga v zastavo izročil motorno žago. Ali jo lahko v času, ko dolg še ni poravnan žago uporabljam in ali jo lahko (če dolžnik ne po poravnal dolga) žago obdržim kot plačilo? ..

Smo ob prepisu stanovanja dolžni skrbeti za svojca
Teta bi mi želela prepisati stanovanje v zameno, da bi skrbela zanjo. Zanima me ali bi po prepisu bila dolžna skrbeti zanjo oziroma kako lahko to urediva in kateri dokumenti so za to potrebni. Ali bi bilo potrebno plačati kakšen davek? ..

Pogodba sklenjena, a pred prepisom je bil traktor zajet v požaru
Prejšnji teden sem s sosedom sklenil pogodbo o nakupu njegovega traktorja. Prepisa še nisva naredila. Dva dni nazaj je bil pri sosedu požar, v katerega je bil zajet tudi ta traktor. Kaj sedaj? ..

Razveljavitev pogodbe zaradi previsoke obrestne mere
Spoštovani! V finančni stiski sem podpisal pogodbo za najem posojila, problem pa je višina obrestne mere. Zanima me, ali se lahko zaradi previsoke obrestne mere pogodba razveljavi? ..

Upnik zavrača plačilo dolga
Pozdravljeni! Upniku dolgujem določeno vsoto, ki mu jo želim plačati, a on zavrača plačilo oz. to, da mu dolg poravnam. Noče mi niti sporočiti številke bančnega računa, kamor bi mu nakazal denar. Kaj lahko storim? ..

Kako ugotovim koliko ima dolžnik premoženja in v kakšni obliki?
Imam dolžnika, zoper katerega že vodim izvršbo, ne vem pa koliko ima dolžnik v resnici premoženja in v kakšni obliki. Ali lahko to kako ugotovim iz javnih evidenc ali pristojnih organov? ..

Čakanje na zdravniški kontrolni pregled
Zaradi vožnje pod vplivom alkohola mi je bila odvzeta vozniška. Poslali so mi sklep o začasnem odvzemu. Za vrnitev moram opraviti zdravniški kontrolni pregled, a (kot so mi dejali v zdravstvenem domu) so me lahko le vpisali v čakalno vrsto. Zanima me koliko časa bom še čakal za izvid strokovnega pregleda. ..

Odstopil bi od pogodbe, čeprav sem plačal avans
Kupil sem kolo in plačal avans. Za avans in celotno plačilo mi je bil izdan račun, rad pa bi sedaj odstopil od pogodbe. Ali je to možno? Bil je samo ustni dogovor za prodajo, nič nisem podpisal. ..